ik ben niet mijn ziekte…

Hallo. Mijn naam is Sander en ik heb reuma, astma, ernstige darmontstekingen, te losse gewrichten, een ernstige slaap-aandoening, migraine aanvallen en nog wat kleinere dingen.

Als ik mij zo zou voorstellen dan gaat het niet meer over mij. Dan zou het alleen gaan over mijn gezondheid. Alles wat ik doe staat dan in het teken van ‘mijn ziekten’ en hoeveel last ik daarvan heb. Mensen zullen gaan vragen hoe het met mijn gezondheid gaat en of het wel ‘lukt’. Alsof mijn gezondheid het enige is wat er toe doet. Alsof ik mijn gezondheid zou ‘zijn’.

Natuurlijk is je gezondheid een belangrijk goed. En je komt daar pas achter als je zelf wat gaat mankeren en merkt hoe belemmerend het kan zijn als je lichaam niet (meer) doet wat je gewend bent of ervan wil vragen. Dat je wellicht zelfs bepaalde zaken moet (gaan) laten omdat het te pijnlijk, te vermoeiend of te schadelijk is.

Vaak kom ik mensen tegen die hun gebrekkige gezondheid laten overheersen in hun dagelijkse leven. Mensen die de hele dag alleen maar bezig zijn met wat ze niet meer kunnen. Of mensen die telkens opnieuw proberen om hun oude leven terug te krijgen. En daarmee een focus laten ontstaan op ‘niet’, in plaats van ‘wel’.

Sommigen maken het zelfs nog ‘erger’. De eerste alinea van deze blogpost geeft enkel maar het heden aan… Je kunt er bovenop ook nog aangeven wat er in het verleden allemaal gespeeld heeft: “In mijn pubertijd heb ik in een speciaal internaat gezeten omdat ik in een rolstoel zat. Als nét volwassene heb ik een zware darmoperatie ondergaan omdat de ontstekingen te erg waren. Van alle medicijnen kreeg ik maagzweren. En in de 15 jaar dat ik voor een baas gewerkt heb was ik minimaal eens in de 14 dagen een dag ziek.

ik weiger!

In mijn blogpost Alleen wat ik leuk vind geef ik al aan dat ik echt alleen maar die dingen doe die ik leuk vind. Voor mij is dát het meest belangrijk. Als ik het niet leuk vind, dan kost het mij teveel moeite en energie. Dan gaat het mij nooit meer opleveren dan ik er in stop. Ik weiger om iets te doen wat niet leuk is, ik weiger om mijn leven te láten bepalen… ik bepaal zelf welke flow ik ga volgen…

Mijn leven draait om andere mensen helpen, want dat vind ik leuk. Ik laat projecten slagen, want daar krijg ik energie van. En ik ben vaak bezig met nieuwe dingen bedenken, want dat geeft een goed gevoel.

En dat is voor mij het meest belangrijke element: het moet goed voelen. Al ‘voelend’ ga ik door het leven. Dat soms betekent dat iets het ene moment ‘niet goed voelt’, maar dat het een half uur later juist wél goed voelt. Of dat ik dingen niet doe, enkel en alleen maar omdat het niet goed aanvoelt. Voor mij werkt dat. Heel erg goed zelfs.

Alles wat ik hierboven genoemd en beschreven heb over ziekten en verleden… het gaat over mij en is allemaal waar. Ik heb de Ziekte van Bechterew, chronische bronchitis, de Ziekte van Crohn, hypermobiliteit, slaap apneu, migraine en nog wat andere zaken. Ik heb in mijn jeugd in een rolstoel gezeten, een zware darmoperatie gehad en ben veel, vaak en lang té ziek geweest om te werken. En ook ik heb veel te lang een focus gehad op wat ik niet kon, in plaats van wat ik wel kan.

ik wil het anders…

De laatste 10 jaar werk ik met gemak tussen de 60 en 80 uur per week, ben ik zelden of nooit ziek en ben ik met heel veel leuke projecten tegelijk bezig…

En dat kan ik omdat ik al ‘voelend’ enkel met leuke dingen bezig ben. Ik gebruik geen medicijnen en ben niet onder controle van medisch specialisten of artsen. Ik heb er mee leren leven dat ik soms dingen niet moet doen of soms juist wel, maar dat is inmiddels zo natuurlijk geworden dat ik dat nog zelden als een last ervaar.

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Soms betekent het dat ik dingen gewoon niet doe, omdat ik weet dat het niet kan. En soms kan het heel erg mis gaan en moet ik allerlei zeilen bijzetten. Maar veelal weet ik ook precies waarom het verkeerd gaat; gewoon omdat ik bewust over grenzen heen ben gegaan waarvan ik nog even wilde weten of ze er nog waren. En dat is ook prima.

en ik kan het!

‘k Wilde dat mensen mij leerden kennen als iemand die van alles kan en doet; want dat ben ik ook. En dat is wat iedereen nu ook ziet en meemaakt. Daarom heb ik jaren gewoon verzwegen dat ik van alles mankeerde. Maar nu kan ik ‘uit de kast komen’ en vertellen. Velen weten nu wat ik kan en ik mag mijzelf succesvol noemen in dat wat ik leuk vind. Maar vervolgens zal ik ook vanaf nu gewoon blijven doen wat ik al deed: mijzelf zijn.

Mijn leven en wat ik heb meegemaakt, dat maakt wie ik nu ben. Het is een onderdeel van mijn bestaan waardoor ik dingen kan die anderen niet kunnen, weet uit ervaring wat anderen niet weten en aanvoel zoals anderen dat niet voelen. Het zijn unieke kwaliteiten geworden waar ik goed mijn brood mee verdien. En waar ik heel blij van word…

Boven alles ben ik dus gewoon Sander. Een mens die leuke dingen doet. En ik ben niet mijn ziekte. Of zoals al jaren op mijn LinkedIn profiel staat: mijn opleiding is Just Life, ik ben een Eternal Student en het diploma waar ik voor ga is Being Me…

 

 

 

 

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ha Sander,
  Wat een verhaal! Ik heb jou leren kennen als een man met tomeloze energie (zo lijkt het :-)), je bent een ras-optimist en bovenal een fijn mens. Blij dat ik je ken, met of zonder ziektes.
  Lisette

 • Geweldig verhaal. Hoe een mens met tegenslagen en ziektes omgaat is steeds weer anders. Maar hoe jij het doet verdient respect. Ik sluit me aan bij Lisette: ‘blij dat ik je ken!’

 • lieve VriendSander,

  zoals ik vantevoren al zei – herkenbaar. Het is goed dat mensen zoals jij laten zien wat je allemaal WEL kan.
  Kom ook mensen tegen die hun ziekte koesteren. Soms denk ik wel eens, dweep niet zo met wat je allemaal NIET kan en doe vooral dat wat je WEL kan. Wees wie je bent, al die ellende die ongemakken laat die niet je leven afpakken. Verwordt niet de ziekte.

  Ik doe ook vooral wat ik leuk vind en dat bevalt mij prima!! (van wie zou ik dat hebben geleerd? ;-D )

  VriendinZelluf (sinds jan2010 in ZW – en dat zuigt BIGtime)

 • lieve Sander,’t is ‘n hele lijst. heb je verhaal gelezen… niet gering! we kunnen ‘t helemaal uitpluizen,…daar gaat ‘t niet om. eigenlijk ken ik je nauwelijks. lees je tweets ook niet allemaal.we hebben elkaar kort ontmoet tijdens de picknic in ‘t Park. wat me opviel is je aandachtig naar mensen luisteren. daar heb ik bewondering voor, want ik ben zo’n mien lullebet en val de mensen in de rede. probeer dat m’n leven lang te veranderen, maar heb ‘t na 73 jaar opgegeven.je foto [ zonder hoed] is ontwapenend. Ik mag je wel, denk ik. ellen ken ik al wat langer. ze is nog steeds onderweg naar ons. kom gerust mee..als je wilt! salut,nolly

 • hee Sander,

  wat prachtig verwoord! Twee zielen, één gedachte…

  Het is zo mooi om jezelf te worden, dat is ook mijn levensdoel. En onderweg daar naartoe diep van binnen voelen wat goed voor me is, wat ik leuk vind, mijn grenzen aangeven.
  En, eerlijk gezegd: in mijn ogen geldt dat voor iedereen, dat die weg zo mooi kan zijn, dat voelen de beste raadgever is en dat ‘jezelf worden’ het doel van dit leven is. Ziek of kerngezond, je leeft naar mijn mening pas écht als je die weg volgt…

  Ik wens je dat je weg mooi blijft als ie al is! En ik hoop dat ik zo af en toe een stukje met je mee op mag (blijven) lopen.

  Liefs, Ingrid

 • Makker… indrukwekkend verhaal. Ontroerend vind ik het ook. Je stelt je ook kwetsbaar op en het mooie is, dat ik je alleen ken als Coach Sander. Zo’n twee jaar nu, via twitter en een enkele IRL ontmoeting. Nooit, maar dan ook nooit, is in me opgekomen dat jij bovenstaand allemaal als bagage bij je hebt. En dan heb ik meteen de essentie van je blog te pakken: c’est le ton qui fait la musique. Jij laat zien wat jij belangrijk vindt.. Het karaktertje Sander. Niet de ziekenhuisbewoner. Of de klaagSander.

  Door op deze manier het heft in eigen hand te nemen, krijg je een inspirerend leven. Zegeningen tellen is iets wat maar weinig mensen doen. Onze maatschappij lijkt niet meer ingesteld te zijn op zelfredzaamheid. Daarom is het ook zo mooi dat er naast Vriend Sander ook Coach Sander is. Om mensen die ergens een puntje licht aan het eind van de tunnel zien, te helpen in de volle schijnwerper te komen. Get a life mensen. It’s there to grab.

  Dikke kus en knuffel. Hou van jou, gozer!

 • CoachSander/VriendSander,

  Ik heb je net als hierboven ook leren kennen als iemand die vooral VEEL doet, maar voornamelijk ALLEEN de dingen doet die hij leuk vind.
  Met respect heb ik je post gelezen en vind het vooral heel erg knap dat je het met ons wilt delen.

  Senol

 • Wow… Wat een mooie reacties (en direct ook zo veel) op mijn blogpost… Ik ben geroerd…
  Het was best moeilijk om deze zeer persoonlijke tekst te schrijven en zoveel van mijzelf te laten zien. Om dan deze reacties te lezen… Dank jullie wel…

 • Heel mooi geschreven. Ik had dit nooit bij jou verwacht. Dat doe je goed!

  Ga zo door Sander. Velen (inclusief mijzelf – op een ander vlak) kunnen een voorbeeld aan je nemen!

 • Mooi, “gewoon Sander”! RESPECT, met hoofdletters, hoe je hiermee omgaat… ik stuur dit blog door aan iemand die dit erg hard nodig heeft. Dus alvast namens hem: DANK voor dit verhaal, DANK voor je kwetsbaarheid en DANK voor het delen! Het geeft hoop en vertrouwen dat je er ook anders mee om kunt gaan, als je zelf maar wilt…

  Ik blijf je volgen! Een warme groet, Nicoline

 • Gee, waarom lees ik dit op de laatste avond in Brantome? Waarschijnlijk omdat het een mooi verhaal is van die energieke pik in het klokgebouw! Op uw gezondheid en uwen gezonde geest. Groet, Ype

 • Heel erg bedankt voor de ‘2 minuten Sander’ en de duidelijke woorden zonder bs. Fijn om te lezen zo op de zondag avond 😉 Veel plezier met al het ‘leuke’!

 • Beste Sander,

  Wat een goed verhaal!!
  Kijk wat je wel kunt en niet wat je niet kunt!
  Kom het dagelijks tegen en het is zo onwijs lastig om die mindset bij mijn klanten om te turnen!
  Zoals ik op twitter al zei: Op welke manier moet ik de titel interpreteren? Nou heel helder: op deze manier 😉 Jij weet wel wat ik bedoel..

  Jouw insteek, instelling, energie en motivatie geeft andere een nog betere instelling, meer energie en meer motivatie om hetzelfde te bereiken!

  Ik neem mijn petje voor je af en maak een diepe buiging!

  Niet om wat je allemaal “hebt”, maar om het feit wat je allemaal DOET!

  Groet, Johan ( @25tien )

 • Gevloerd door bandenpijn (schijnt erbij té horen) concentreer ik me even op wat ik nog wél kan; Jou laten weten dat ik dit eem hele bijzondere blog vindt!!

 • Hoi Sander,
  Na de vele tweets te hebben gelezen over je blog ben ik hem zelf eens gaan lezen en er is in de tweets niks te veel gezegd. Een sterke blog.
  Ik ‘ken je’ dan via twitter, vaak inspirende tweets vol energie en tijdens ‘Eindoven op ‘n postzegel’ je IRL mogen zien.

  Mijn favoriete spreuk is: “When lifes gives you lemons, make lemonade’
  Grtjs Marianne

 • Beste Sander,

  Wat heb je een geweldig mooie blog geschreven. Het raakt mij diep van binnen……

  Ik wist het al een klein beetje uit je tijdschrift wat je allemaal meegemaakt hebt maar het is nog veel heftiger dan ik dacht…

  Wat ga je daar op een KRACHTIGE en mooie manier mee om: Jij bent je ziekte de baas en niet de ziekte is jou de baas…

  Daarom begrijp je mij ook zo goed!!! En voel je dingen aan zonder dat ik veel hoef te zeggen….

  Eigenlijk geld voor mij hetzelfde. Ik ga vanaf nu nog meer denken Ik ben meer dan mijn handicap en proberen om veel meer met mijn gevoel te leven…..

  Jij hebt het zo ongelofelijk mooi en treffend beschreven, ik heb er eigenlijk geen woorden voor….

  Op die krachtige “flow” van jou wil ik aansluiten bij jou als coach Sander? Mag dat vind je dat goed….

  Voor mij is nog een heel traject te gaan, maar op deze manier kunnen we samen nog heel veel bereiken en laat jij mij zien en voelen dat ik het ook zelf kan….

  Ik ben heel blij dat ik jou als mens en als coach heb leren kennen want je kracht en inspiratie betekent echt heel veel voor mij….
  Omdat je werkt vanuit je gevoel ben je ook zo’n enorm goede coach!!!! Jij geeft bijna letterlijk je eigen kracht door, nu ook weer door het schrijven van deze blog….

  Ik ervaar dat zelf heel sterk in de coachingsgesprekken bij jou in de Ruimte… Het is soms heel heftig, soms wil ik “weglopen” maar uiteindelijk voel ik mij veel sterker…

  Ik ben jou echt heel dankbaar voor alles wat je doet en gedaan hebt
  Sander!!

  Erica van Tuijn

 • Hoi Sander,

  Zoals ik al eerder probeerde te schrijven, respect voor jou!!!
  Echt fantastisch, en wat een kracht heb jij ontwikkeld in jezelf, om dit te kunnen schrijven.
  Ik begrijp je ook helemaal. Het lijkt net alsof het mijn woorden zijn. Ook ik laat mijn “ziektes” (of belemmeringen) mijn leven niet beheersen en blijf doorzetten en doorgaan. Altijd vind ik ergens een positieve insteek en ga daarop door.

  Je bent een prachtmens zoals JIJ bent, Coach Sander.

 • Sander,
  Bedankt. Je hebt me geinspireerd vanaf het moment van onze ontmoeting EinD 2010. Ik ben blij dat ik nu ook een andere kant van je heb mogen kennen.

  Elena

 • Sander,

  Geweldig dat je dit doet, dat je dit vertelt. Ik ken je als een rasoptimist, een goedlachse man. Als ik je zie dan staat er altijd een lach op dat gezicht of hoor je een gigantische schaterlach. Je doet wat je leuk vindt en je stimuleert mensen dat ook te doen. En hoe mooi is het om te zien dat je daar veel energie uit haalt, dat je daar veel kracht uit put. Ga zo door!

 • Respect voor jou en je verhaal, die een zijn. Jij bent echt jezelf geworden. Inspirerend!
  Mooi om te mogen ontvangen, en er een stukje van mee te nemen zonder er iets aan af te doen. Het vlammetje doorgeven.

 • Sander, Heel eerlijk en echt vind ik jouw stuk over je leven. Ik heb jou meegemaakt als spreker op de Vrouwendag wat je als professional heel goed deed. En als ik dit hoor… Dit is een mooi voorbeeld van hoe je vanuit je – positie toch in de ++ positie weet te komen. En dat het loont om ondanks beperkingen aan je jezelf te blijven werken. Dat vergt acceptatie van de situatie en liefde voor jezelf om te mogen groeien met je beperkingen. En dat heb je gedaan!!

 • Sander,
  Ik heb je even mogen meemaken op je stekkie in een oud Philips-gebouw.
  En, natuurlijk, geen idee wat er allemaal in je rommelt en borrelt.
  Als ik dan nog zie (op Twitter) hoe jij 30 uur in een dag propt: mijn hoed (die ik WEL draag) af. Respect.
  Er zijn buitengewoon weinig mensen van wie ik dat vind, laat staan het ze zeg!
  Henk

 • Hoi Sander,
  via twitter had ik al wel eens gelezen dat t met jouw gezondheid niet altijd mee zit. Daarom was ik wel nieuwsgierig naar deze blog: want ik ken jou als een inspirerende, maar ook als een zeer aktieve man!

  Voor mezelf weet ik inmiddels dat als je doet waar je plezier in hebt en waar je dus energie uit haalt, dat je dan veel meer kan, veel meer bereikt. Voor mij is dat ‘interieuroplossingen’ vinden voor mensen waar ze zelf niet uitkomen. En daar ben ik sinds m’n start 4,5 jaar geleden, succesvol in. Ik ga ‘voelend’ door t leven en dat kan inderdaad ook switchen. Maar m’n gevoel bepaalt uiteindelijk of ik iets wel of niet doe. En als creatief mens vind ik oplossingen voor lichamelijke ongemakken waardoor ik dingen die ik wil doen, uiteindelijk toch kan doen. En doe! Dat geeft sowieso een heerlijk gevoel, de grootste kick.
  De enige beperking ben je zelf. Op t moment dat je dat los laat komt de FLOW vanzelf. Word je steeds meer JEZELF, niet de beperking.

  Ik vind jou een inspirerend en leuk mens. En zo te lezen, velen met mij, je bent super goed bezig!!
  Bedankt voor je blog. Groet, Babs

 • Wat een verhaal zeg! Knap hoe je er mee omgaat. Zelf ben ik ook coach en ik lees graag de blogs van andere coaches. Vele van hen inspireren mij. Zo ook jij! Je schrijft heel toegankelijk voor mensen en zo vorm je een voorbeeld oor velen. lef schrijf ik ook graag af een toe een artikel voor mijn site http://gortcoaching.nl/. Wellicht dat je het leuk vind eens wat van mij te lezen. Nogmaals: min complimenten voor dit artikel!

 • Gaat dit verhaal over jezelf? 😉 Want zo ken ik je helemaal niet. Hier kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen i.p.v zich in de slachtofferrol te wentelen (hoe makkelijk en fijn het kan zijn).

  • Jazeker… Dit gaat helemaal over mij; maar heeft ook de diepere laag die aangeeft hoe mensen je waarnemen als je er anders mee om zou gaan. Het steeds hebben over je ‘lichaam’ verlegt de focus naar wat je niet kunt, in plaats van wat je wel kunt…

 • Mooi blog kerel! Helemaal waar; jezelf als ‘slachtoffer’ zien is zeer schadelijk voor jezelf en je ‘bevuilt’ je naasten er ook mee. In jouw geval zou je wellicht geneigd zijn, vanwege de veelheid van klachten, om ‘klagen’ van jouw kant toch wel te accepteren. Maar super dat je dat niet doet. Ken best veel mensen met veel minder klachten die hun slachtoffer-rol koesteren, en dat is vooral jammer voor henzelf.

  Ik ken je alleen als een hele energieke vent, dus dat is dan ook mijn compliment naar jou. Je hebt echt nog nooit ‘geklaagd’ en daarmee ben je een voorbeeld voor anderen!

 • Sander,
  We hebben allemaal zichtbare en onzichtbare littekens. Je hebt die van jouw mooi verwoord in dit blog.
  Vanaf nu ga ik je tweets niet anders lezen en ook niet anders tegen je AVA op twitter aankijken. Oké?
  Ga ik proberen in ieder geval 🙂

  Ben zelf ook druk bezig uit te zoeken wat ik nu wel en wat ik nu niet leuk vindt en op welke manier ik dat kan vertalen naar werk. Best nog wel lastig. Maar wie zegt dat zoiets makkelijk zou moeten zijn…

  Have fun being yourself!

  Henk

 • Wat mooi geschreven Sander, en wat een andere kant zie ik hier van jou. Had al veel respect voor je maar dat is nu nog meer toegenomen. Leerzame blog ook, iedereen, ziek of gezond, kan hier een mooi stukje levenswijsheid uit halen!