geef energie, krijg energie

Ik doe alleen wat ik leuk vind. Al sinds jaar en dag benadruk ik dit ‘credo’ tijdens gesprekken. Mijn gesprekspartners vragen meestal direct: ‘Maar Sander, je moet toch ook dingen doen die je niet leuk vindt?’

Natuurlijk zijn er zaken die ik niet leuk vind om te doen. Om die toch te realiseren, zoek ik ondernemers die daar wel warm voor lopen. Eigenlijk kan ik dus beter zeggen: ‘Ik doe alleen dingen waar ik energie van krijg’.

het nut van leuke dingen?

Als je doet wat je leuk vindt, is het werk zo gedaan. Van leuke dingen doen, krijg je energie. Activiteiten die je niet leuk vindt, stel je vaak uit. Ze kosten energie. Herkenbaar? De berg met ‘dingen-die-niet-leuk-zijn’ groeit. En je to-do-lijst wordt steeds langer. Zo komt van uitstel afstel.

Zelf krijg ik energie van trainingen geven, coachen en gesprekken voeren. Ik vind het heerlijk om marketingplannen te ontwikkelen en te schrijven. Ook daar krijg ik een ‘boost’ van. Als ik routinematige werkzaamheden moet uitvoeren, krijg ik het Spaans benauwd. Ik houd er niet van als mijn werkbrein op de automatische piloot staat. Te weinig prikkeling en uitdaging.

Aan welke activiteiten heb jij een hekel? Zie je als een berg op tegen de wekelijkse of maandelijkse administratie? Schakel dan een boekhouder of een accountant in. Word je al moe bij de gedachte om regelmatig een (digitale) nieuwsbrief te versturen? Ga meteen op zoek naar een tekstschrijver die voor jou in de pen klimt. Kortom: besteed uit wat je niet leuk vindt. Je krijgt er veel voor terug: tijd en energie.

gezondheid

Een van de redenen waarom ik voor deze insteek gekozen heb, is omdat ik een slechte gezondheid heb. Ik mankeer van alles. Voordat ik ruim 10 jaar geleden voor mezelf begon, zat ik bijna permanent thuis. Afgekeurd.

Ik ontdekte dat ik blij werd als ik leuke dingen deed. Hoe vermoeiend sommige activiteiten ook waren: ik kreeg er energie van. Ik voelde dat mijn lichaam meer aankon. Deze gewaarwording heeft mijn leven veranderd. Mijn gezondheid is met sprongen vooruit gegaan. Nog een ontdekking: ik voel wat mijn lichaam nodig heeft en ik speel daar steeds beter op in. Ik ben niet meer mijn ziekte.

Het was een lange weg, maar een goede weg. En ik geloof dat deze route voor iedereen vruchten afwerpt. Ook voor jou.

hoe je bent en hoe je doet

Weet jij waar je energie van krijgt en waar je goed in bent? Focus daar op en handel er naar. Schakel snel een boekhouder in. Bel die tekstschrijver vandaag nog op. En vergeet vooral niet een schoonmaker in de arm te nemen.

Het rendement van uitbesteden laat zich snel zien: jij gaat je zelf anders en beter presenteren. Zelf treed ik eerlijk en altijd positief over het voetlicht. Deze eigenschappen geven mij energie. Voor negatieve zaken zoek ik alternatieve oplossingen. Zo bepaal ik het beeld dat mensen van me hebben of hoe ze op mij reageren. Wat je geeft, dat krijg je terug.

tips

Jouw persoonlijkheid is – net als die van mij – een mix van eigenschappen. Aan welke je voorrang of de meeste aandacht geeft, heb je zelf in de hand. Maak belangrijk wat voor jou belangrijk is. Ook jij bent meer dan je ziekte, je omstandigheid, je beroep of je geschiedenis!

Uiteindelijk gaat het om wat je wilt en wat je doet. Een van mijn meest favoriete uitspraken is: ‘Het begint met willen. En kunnen kan gefaciliteerd worden.’

Ga meteen zelf aan de slag. De volgende tips kun je direct toepassen. Ga er eens rustig voor zitten:

– Schrijf nu op waar je energie van krijgt
– Focus op dingen die je kunt. Besteed geen aandacht aan dingen die je niet (meer) kunt
– Besteed uit wat je niet wilt of kunt doen
– Luister naar wat je lichaam aangeeft. Ga verder met wat goed voelt
– Doe leuke dingen en geniet bewust van de energie, tijd en rust die je ervan krijgt

Pas bovenstaande tips toe in je werk, maar ook in je privéleven

Deze manier van leven werkt niet van de ene op de andere dag. Architecten en bouwers hadden ook meer dan één dag nodig om Rome te bouwen. Uiteindelijk treedt er verandering op. Houd dus vol.

advies

Heb je na het lezen van deze column vragen, over hoe jij deze manier van werken en leven, het best kunt toepassen in jouw situatie? Neem dan gerust contact op voor een coachingsgesprek. Ik beloof je een gesprek waar je energie uithaalt om verder te kunnen.

 

Lees ook mijn blogpost ‘Ik ben niet mijn ziekte’.

 

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *