een beugelbekkie…

Afgelopen maandag is mijn eerste beugel geplaatst. Het valt wel mee… en toch ook niet.

Het moest er van komen. Mijn tanden gaan steeds verder scheef staan en ik bijt steeds vaker op mijn lip als ik aan het eten ben. Dus… ze moeten in het gelid worden gezet.

zorgen om een beugel… zal ik wel, zal ik niet

Bijna drie jaar ben ik er tegenaan aan het hikken. Zal ik wel, zal ik niet. ‘k Zag er tegenop dat ik een pijnlijk hoofd zou gaan krijgen; zo’n beugel verschuift tenslotte je tanden . De spanningen die zo’n beugel veroorzaakt leken mij erg, nee heel erg naar.

En dan daar bovenop: met kletsen verdien ik mijn geld. Wat als ik nu ineens niet zo makkelijk mijn mond kan bewegen? Wat als ik slecht verstaanbaar ga praten? Wat als… zorgen dus. Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.

planning in de soep = uitstel

Vorig jaar liep de planning in de soep omdat ik onverwacht ziek werd. Ik wilde namelijk met zo’n beugel beginnen vlak voor de zomer, aan het einde van mijn ‘seizoen’. In de zomer heb ik het nooit druk, er is weinig vraag naar trainingen en begeleidingen omdat iedereen op vakantie is. Daarom gaat ook mijn agenda in de zomer voor 6 weken dicht.

2017: het jaar van de beugel

Dus… dan maar dit jaar. 2017 is voor mij het jaar van de beugel…

Hoewel mijn ondertanden dus scheef staan, moet ik nu eerst aan een beugel voor mijn boventanden. Over een maand of twee, na twee of drie keer bijstellen van de bovengebit beugel, plaatsen ze een beugel in mijn ondergebit.

hij zit erin! (die beugel dus)

Afgelopen maandag lag ik dus een uur in de tandartsstoel van OPE. Een heel aardige dame keek meer dan een uur in mijn mond en was in de weer met tangetjes, haken, pincetten, boortjes en lijm.  

een mond vol…

En nou loop ik dus rond met een beugel. Het voelt als een mond vol. De eerste twee dagen dan. De spanning in mijn kaak is merkbaar, maar dragelijk. Kauwen gaat vanaf het eerste moment lastig… niet alleen zijn mijn kiezen pijnlijk, mijn kaken passen nu al niet meer op elkaar! Mijn onderkaak moet ik naar achteren trekken om te eten en dan nog raak ik met mijn ondertanden mijn boventanden tijdens het kauwen. Die verandering gaat wel erg snel…

En ik weet nu hoe ‘hamsteren’ voelt… het lijkt wel of er meer voedsel achter de beugel en mijn wang blijft zitten dan via mijn keel naar binnen gaat.

het valt mee… tot nu toe!

Gisteren een ochtend voor een groep gestaan. Nergens aan gedacht en gewoon ‘mijn ding’ gedaan. En wat denk je? Ik had het zelf niet eens meer in de gaten dat ik een beugel in had. Geen slissen of onduidelijke uitspraak, geen pijnlijke mond. Niets van dat alles. En eigenlijk vind ik dat zelf nog best wel bijzonder.

Tot nu toe is de pijn best te doen zonder pijnstillers, maar waarschijnlijk helpt het dat door de jaren heen mijn pijngrens aardig verschoven is. Ook heb ik nog geen wondjes in mijn mond en heb ik steeds minder het gevoel dat er een ‘groot metalen ding’ in mijn mond zit.

het valt niet mee…

‘k Merk dat het toch wel weer een boel ‘gedoe’ is. Rekening houden en plannen. Zo kreeg de groep gisteren vlaai in de pauze. En mijn gedachte was meteen ‘niet doen, niet handig’; want in die 10 minuten pauze heb ik geen tijd om vlaai te eten én mijn tanden te poetsen. Dan maar geen vlaai.

Bovendien blijk ik, nu al, vloeibaar voedsel het handigst te vinden. En het minst pijnlijk. Daar bovenop merk ik nu al dat ik ook minder aan het eten ben. Goh.

volgende week…

Volgende week staat een bezoek aan osteopaat Paul Smolders op het programma. Toen ik daar vorig jaar voor mijn darmen was, hadden we het over een beugel en vertelde hij dat het mogelijk is om de spanningen in mijn schedel, ontstaan vanuit de beugel, te verminderen. En dus ook pijnklachten te verminderen. Ik ben benieuwd.

tips?

‘k Weet het. Ik ben niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn die aan een beugel begint. Maar voor mij is het mijn ‘eerste beugel’ en dus een ontdekkingstocht. Als je als ervaringsdeskundige nog tips voor mij hebt? Ik sta open voor suggesties.

ondertussen…

En ondertussen… als je mij ergens wat ziet drinken… Bedenk dan maar dat ik aan het eten ben. Gewoon omdat vloeibaar eten makkelijk is.

Iemand nog wat astronauten voedsel over? 😉

 

PS: binnenkort staan artikelen over mijn gezondheid en gezondheid(stips) op CreativeHealt.nl

 

Op facebook waren dit de reacties op de foto’s:

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Mijn tandarts heeft me ook aangeraden om naar de ortho te gaan. Ik wil er eigenlijk niet aan, ook door een gebrek aan ijdelheid. Het argument dat me over de streep trok was, dat het op den duur moeilijker zou worden, mijn tanden goed te reinigen. De ortho en de beugel zijn dus mijn nieuwjaarsvoornemens.

  • Wat een goed voornemen! 🙂
   Bij mij is inmiddels de beugel weer weg… Ben heel tevreden over het resultaat.
   (Dank je voor je reactie, want bedenk mij nu dat ik geen update geplaatst heb dat de beugel er nu uit is… 😉 )

   Groet,
   Sander