een nieuwe bril: optimaal afstellen

Mijn lichaamshouding is veranderd door Alexander Techniek, maar mijn bril dwingt mij nog in de ‘oude’ houding… tijd voor nieuwe glazen!

Na meer dan een jaar elke week Alexander Techniek lessen zijn mijn houding en bewegingen veel makkelijker en ontspannen. Zo heb ik nagenoeg geen last meer van migraine, omdat mijn nekspieren zich minder inspannen om mijn hoofd recht te houden. ‘k Voel mij er heel goed bij om nu anders te zitten, te staan en te bewegen.

altijd een bril op

Sinds mijn twaalfde draag ik een bril en dat heb ik nooit een probleem gevonden. Vanaf dag één is die bril op mijn neus gegaan en is daar altijd gebleven. Behalve ’s nachts; zodra ik ’s morgens wakker word, zet ik mijn bril op, en ’s avonds als ik ga slapen gaat hij pas weer af.

slechter wordende ogen…

In alle jaren daarna zijn mijn ogen langzaam steeds slechter geworden. Soms had ik wel elk jaar nieuwe glazen nodig, de laatste jaren doe ik gemiddeld twee jaar met m’n glazen voordat ze aan vervanging toe zijn. En twee jaar geleden was mijn eerste multifocale bril een feit: er moest een leesgedeelte in mijn bril.

geen verandering in montuur meer

Had ik vroeger ook bijna elk jaar een nieuw montuur (en soms best wel bijzondere modellen), de laatste jaren heb ik altijd hetzelfde montuur. Of liever: geen montuur. Gewoon zo simpel en eenvoudig mogelijk zodat je mijn gezicht goed kunt zien.

Elke week sta ik wel een of meerdere dagdelen voor een groep mensen. En ik wil graag dat ze mijn ogen goed kunnen zien, en niet verscholen achter een (al dan niet opvallend) montuur.

brillenglazen: het komt nauw

Natuurlijk is het bepalen van de juiste sterkte heel belangrijk, maar niet alleen de sterkte van je brillenglazen is belangrijk.

Bij brillenglazen heb je altijd ergens in het midden een ‘sweetspot’; het optimale gedeelte om alles goed door te zien. De opticien die de glazen bestelt zal dan ook altijd kijken waar, door het montuur heen, jouw ogen recht naar voren kijken. Dat punt wordt vaak aangegeven door met een stift op de plastic glazen in het nieuwe montuur een kruisje te zetten. En die gegevens gaan naar de fabriek om je brillenglazen te maken en ze optimaal in te slijpen in je montuur.

Het bepalen van die sweetspot is dus best belangrijk; zit dat verkeerd, dan ga je je hoofd draaien om toch maar door dat ene punt te kijken. Want dan kun je het scherpst en duidelijkst alles zien.

Je kunt je voorstellen dat met een leesgedeelte onderin de glazen nog veel preciezer bepaald en afgesteld moeten worden. Want je moet door diezelfde glazen niet alleen het optimale punt hebben om goed ‘ver’ te kunnen zien, maar ook om goed dichtbij te kunnen zien…

een bril en je houding

De opticien zal bij het bepalen van die sweetspot aan je vragen om ‘normaal en ontspannen’ te gaan staan. En dat moet je daar dan meteen ook maar lukken. Want je nieuwe bril zal je daarna dan ook dwingen om die houding aan te nemen; dan kun je immers het beste alles zien. Maar als er dan een onbekende meneer zo dichtbij je staat met een stift in zijn hand, sta jij dan nog ontspannen?

objectief de juiste stand bepalen

Steeds meer opticiens hebben voor het vaststellen van die sweetspot en van de juiste stand van de glazen een speciaal apparaat. Een geavanceerd camerasysteem maakt een foto van jou terwijl je ‘normaal en ontspannen’ zo’n 6 meter van de camera af staat. Mijn opticien Thomas Werrelman heeft ook zo’n systeem. En voor mij werkt dat uitstekend.

maar sta ik nou in de juiste houding?

Maar deze keer vond ik het moeilijk om daar goed te gaan staan. Mijn lichaam weet, door de Alexander Techniek lessen, ondertussen best wel hoe het ontspannen kan staan. Maar mijn bril dwingt mij iedere keer een andere houding aan te nemen. Vooral in de auto merkte ik dat ik iedere keer gespannen mijn kin naar voren stak om zo, door een lager gedeelte in mijn bril, goed de weg te kunnen zien.

Daarom gevraagd aan mijn lerares Jolanda Hoogers om mij te helpen zo ontspannen en goed mogelijk recht vooruit te kijken. En dat is wat je ziet op de foto. Op de bril is een speciaal frame gemonteerd om de camera op 5 punten goed te herkennen en de situatie goed uit te rekenen.

of het helpt? Ja!

Mijn zonnebril was na een uur al klaar (de glazen waren al besteld) en in de auto naar huis heb ik die zonnebril meteen gebruikt. Een wereld van verschil! Ik zat ineens heel anders achter het stuur!

En niet alleen dat ik anders zat, ik kon nu alle gegevens op het dashboard lezen zonder mijn hoofd te draaien.

Een zeer bijzondere ervaring. Nu maar hopen dat de glazen voor mijn ‘gewone bril’ snel klaar zijn. Ik kan bijna niet wachten… 🙂

Thomas Werrelman - Tower Optics - CreativeHealth.nl
Samen met Thomas in een selfie…

Meer weten over Thomas Werrelman en Tower Optics? Klik op de foto.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *