nieuwe steunzolen… is het wel nodig?

Mijn steunzolen zijn inmiddels al zo’n twee jaar oud, dus tijd voor vervanging. Maar de podotherapeut vertelt mij dat ik ze na 20 jaar niet meer nodig heb??

Podotherapeut Lianne van Ooijen vroeg mij om op zo’n glazen bak met daaronder een spiegel te staan. Ze keek en zweeg. Voelde aan mijn voeten en keek. En toen kwam het, ze zei: “Waarom heb je eigenlijk steunzolen?”

De vraag verraste mij. Ik moest er echt even over nadenken.

meer dan 20 jaar steunzolen

Lang geleden, toen ik jong was (*kuch*), bleek dat ik een scoliose had: een scheefgroei van mijn wervelkolom die veroorzaakt was door een beenlengte verschil van ca. 2 cm. Ik kreeg een hakverhoging en verschillende jaren Cesar-therapie.

Vele jaren later kwam ik vanwege migraine klachten bij podotherapeut mevrouw Waelkens-Algoet terecht die aangaf dat ze met de juiste steunzolen mijn migraine kon oplossen én ervoor kon zorgen dat mijn beenlengte verschil zou ‘verdwijnen’. Hoe ze dat gedaan heeft, dat weet ik niet meer, maar mijn migraine klachten werden minder en mijn beenlengte verschil werd zo minimaal dat ik geen hakverhoging meer nodig had.

En zo heb ik al meer dan 20 jaar steunzolen die telkens elke paar jaar vervangen zijn (omdat steunzolen verslijten).

maar heb ik nu nog wel steunzolen nodig?

Maar nu komt Lianne tot de conclusie dat het eigenlijk helemaal niet nodig is om nog langer steunzolen te dragen. Is dat niet vreemd? Zou dat aan de lessen Alexander Techniek liggen?

Uiteraard wilde Lianne alles weten van mijn lessen bij Jolanda Hoogers, maar of het daardoor komt dat ik geen correctie meer nodig heb… dat is natuurlijk nooit meer te achterhalen. Maar wel geweldig nieuws!

niet ‘cold turkey’ zonder steun

Lianne stelde mij twee opties voor; gewoon meteen stoppen met het dragen van steunzolen, of nu nieuwe steunzolen maken als overgang tussen wat ik nu heb en… niets meer.

Uit veiligheid (want wat doet het met mij als ik ineens geen steunzolen ga dragen?) heb ik gekozen voor de tweede optie: steunzolen met wat minder ‘steun’ dan ik nu heb.

bijzonder! mijn lichaam verandert nog steeds…

Het meest bijzonder vind ik dat mijn lichaam dus nog steeds aan het veranderen is. Maar dan wel de goede kant op! 🙂

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Geen steunzolen meer nodig? De podotherapeut zal het wel weten. Misschien komt het ook omdat modern schoeisel steeds betere steun verleent. Zelf heb ik erg moeilijke voeten, maar veel baat bij een bepaald merk schoenen dat ik ook om de twee jaar vervang, en waarmee ik zonder de noodzaak om in te lopen zo aan de wandel kan. Dat doet goed schoeisel.