acupunctuur, proteïnen en verkoudheid

Veel issues heb ik nu met acupuntuur opgelost, maar er zijn nog wat hardnekkigheden en onbekendheden waar ik graag verbetering in zou zien. Dus gaan we gewoon verder…

Ergens blijk ik anders te zijn in de verwerking van eiwitten (of zoals nu vaak genoemd ‘proteïnen’). Nu hou ik het nog steeds vol om dagelijks diverse porties extra groenten toe te voegen. En toch blijft er iets ontbreken…

proteïnen zijn aminozuren

In principe zijn proteïnen een samenstelling van 22 verschillende soorten aminozuren, die in korte of lange ketens aan elkaar zitten. Er zijn duizenden combinaties mogelijk van aminozuren. Bijna alle aminozuren zijn belangrijk voor je lichaam als brandstof. Van die 22 kan het lichaam er 13 zelf maken uit die ketens, 9 aminozuren kan het lichaam niet maken en moet je dus in je voedsel binnenkrijgen.

9 essentiële aminozuren

Sinds enige tijd voeg ik de 9 essentiële aminozuren toe aan mijn dieet als supplement. Het doet mijn darmen goed, tenminste zo voelt het; minder opgezet en soms zelfs ‘plat’ te noemen. Ook mijn spieren (aminozuren zijn ‘voeding’ voor je spieren) voelen minder pijnlijk aan.

gezond eten, maar toch…

Nu eet ik gezond en gevarieerd, drink veel water, weinig koolhydraten en ook mijn vetinname hou ik in de gaten. Dus in principe zou ik ook voldoende eiwitten binnen moeten krijgen. Aan de andere kant heb ik nog altijd de ziekte van Crohn en mis ik (door een operatie) een deel van mijn darmen. Dus is het niet gek dat mijn spijsvertering anders werkt dan bij andere mensen. Maar in principe heeft een gezond lichaam helemaal geen extra eiwitten nodig.

Het begint er op te lijken alsof mijn darmen niet goed weten hoe ze het voedsel moeten bewerken om er de aminozuren uit te halen. Maar nu dat het ‘kant en klaar’ aangeleverd is, gaat het veel directer door naar mijn spieren.

te weinig / te veel proteïnen

Wat verder Google-onderzoek leert mij dat te weinig eiwitten tot schadelijke effecten kan leiden, maar dat komt in principe alleen voor in ontwikkelingslanden. Met ons eetpatroon in het Westen kun je niet zo heel snel te weinig proteïnen binnen krijgen. Te veel kan wel, maar dat is vooralsnog alleen extra belasting voor je nieren; die proberen het teveel aan proteïnen uit het lichaam te verwijderen, maar daar zijn ze niet heel goed in.

dus nu maar uitproberen!

Dit nu maar eens een tijdje volhouden en kijken waar en wat het mij gaat brengen. De zoektocht zet ik voort! 🙂

 

PS: nou heb ik de titel niet echt verklaard in deze blogpost… LOL
De aanleiding was dat ik met Nicole Zoontjes in gesprek was over aminozuren en de effecten daarvan tijdens de behandeling van mijn verkoudheid met acupunctuur. Ach. Zo komt alles samen. 🙂

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *