tips voor gezond vliegen

Vorige week heb ik op en neer naar de USA een aantal ideeën in de praktijk uitgeprobeerd om jetlag te verminderen en gezond te vliegen.

In het vliegtuig last van je darmen krijgen. Niet kunnen slapen. Rusteloze benen. Opgezette voeten. Oorsuizingen. We hebben er allemaal wel eens last van gehad in het het vliegtuig. Zeker als je meer dan 3 uur vliegt en dus helemaal bij intercontinentale vluchten.

vele uren vliegervaring…

Sinds mijn 4de jaar (of was het al eerder?) mag ik vaak vliegen naar de USA. Eerst samen met mijn ouders, maar al heel snel ook al als kind alleen in een tijd dat je niet speciaal door een stewardess begeleid werd. Ook als volwassene mag ik nog vaak vliegen. Al was het maar omdat mijn vader al meer dan 40 jaar in Amerika woont.

In de loop der jaren ben ik tegen vele ongemakken aangelopen tijdens het vliegen. En eerlijk is eerlijk; vroeger had ik daar minder last van dan tegenwoordig… ach ja, we worden er niet jonger op zal ik maar zeggen. 🙂

gezond vliegen: testen en uitproberen

Tegenwoordig vliegen we minimaal één keer per jaar naar de USA. En zo probeer ik telkens weer tips en tricks uit om het vliegen te vergemakkelijken en toch enigszins gezonder te maken. Zo heb ik vorige week de laatste tips uitgeprobeerd om tijdens de vlucht niet te eten. Daarom dacht ik dat het een mooi moment is om al mijn tips eens te verzamelen en op een rij te zetten.

TIP 1: kussen om te slapen, de Woollip

tips voor gezond vliegen, tip 1 Woollip- CreativeHealth.nl

“Slapen kan ik niet in een vliegtuig” was mijn stellige overtuiging. Totdat ik ineens op Kickstarter een totaal anders vormgegeven kussen zag voor een alternatieve slaaphouding tijdens het vliegen.

Gewone slaapkussens voor in een stoel helpen mij niet. Als ik de rugleuning van mijn vliegtuigstoel achterover zet, dan is dat voor mij nog te ‘steil’, oftewel te recht op. Mijn nek verkrampt dan altijd en de spieren verstijven; geheid word ik wakker met een stijve nek én, als

tips voor gezond vliegen, tip 1a Woolip kussen - CreativeHealth.nl

gevolg daarvan, een migraine aanval. Niet handig en dus sliep ik niet in het vliegtuig.

Totdat ik de Woollip tegenkwam! In plaats van achterover, slaap je voorover. Ik zet het speciale Woollip kussen op het uitgeklapte vliegtuigtafeltje voor me, stop mijn armen er links en rechts in en leg mijn hoofd op het kussen. En ik val in slaap. Echt waar!

Oh, en mijn bril kan ik ook nog eens in het kussen leggen zonder dat mijn armen mijn bril pletten. Veilig

opgeborgen zonder dat ik het kwijt kan raken (ik heb zeer sterke glazen, eenmaal op de grond gevallen zou ik mijn bril niet meer kunnen terugvinden…).

TIP 2: koptelefoon met ‘noise cancelation’, de Bose QuietComfort 35

tips voor gezond vliegen, tip 2a koptelefoon Bose quietcomfort - CreativeHealth.nlNiet kunnen slapen is één ding, maar dan al die herrie in het vliegtuig… Ooit opgevallen hoe vermoeiend al dat lawaai is? Niet alleen de motoren maken veel herrie, ook de luchtzuivering is voortdurend bezig om geluid te maken. Allemaal zeurende en herhalende geluiden die je hersenen filteren om het maar niet meer te horen. Maar dat kost een onnoemelijke hoeveelheid energie.

Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat geluid het centrale zenuwstelsel en de hormonale activiteit stimuleert; maar alleen bij relatief hoge geluidsniveaus van 70dB. Verder kun je bij langdurige geluiden last krijgen van een hoge bloeddruk (hypertensie), verminderde bloedtoevoer naar het hart en heeft het  effect op je immuunsysteem. En als je weet dat een vaatwasser of wasmachine ongeveer 50 tot 70dB produceert… dan is het in een vliegtuig echt veel meer herrie.

En daar kan deze speciale draadloze koptelefoon QuietComfort van Bose iets aan doen. Heel simpel uitgelegd: er zit een microfoon in deze koptelefoon die het omgevingsgeluid realtime detecteert en vervolgens zorgt voor een ’tegengeluid’. Geluid is een golf en als je een tegengestelde golf maakt, dan neutraliseer je de golven. En dan is het dus stil. Heel stil.

De Bose koptelefoon is zeker niet goedkoop, maar hij is elke cent waard. Ik heb hem op aanraden van Alexander van Bellekom (die had hem gekocht voor een trip naar China), en ik heb deze koptelefoon nu zelf ook op meerdere intercontinentale vluchten mogen gebruiken.

tips voor gezond vliegen, tip 1 koptelefoon Bose quietcomfort - CreativeHealth.nl

Zodra de koptelefoon aan is, valt alle geluid om je heen weg. Maar alleen de constante geluiden en meer monotone geluiden. Dus je kunt iedereen nog gewoon verstaan als ze tegen je praten. Bovendien kun je de koptelefoon, met de meegeleverde speciale kabel en speciale stekker, gebruiken om het geluid te horen van de films in het vliegtuig. Met een accuduur van 10 uur kom je zeker een heel eind, maar hij laadt ook nog op via de kabel terwijl je een film kijkt. Een echte aanrader voor een rustige vlucht.

TIP 3: niet eten in het vliegtuig…

Deze derde tip gaat niet over een ‘ding’, maar over iets niet doen: eten.

Enige tijd geleden las ik een artikel op Bloomberg dat het een truc van stewardessen zou zijn tegen jetlag. Aan de andere kant heeft Business Insider in dit artikel diëtisten gevraagd wat er van waar is; zij vinden niet eten tijdens het vliegen zelfs gewoon gevaarlijk…

Zonder gekheid, zelf mag ik regelmatig eens een maaltijd overslaan. Gewoon omdat ik geen zin heb om te eten of geen honger heb. Er is volgens mij geen Nederlandse naam voor, zelfs het Voedingscentrum heeft het over Intermittent Fasting. Deze vorm van vasten bevalt mij uitstekend, ik heb zelfs het idee dat het mij meer energie oplevert. Maar in een ander artikel (dat ik nog moet schrijven) vertel ik daar graag meer over.

Normaal kan ik in het vliegtuig een hele dikke en opgezette buik krijgen. Die diëtisten van Business Insider kunnen zeggen wat ze willen, maar ik heb écht het gevoel alsof mijn darmen in complete stilstand komen. En soms tot wel twee dagen ná het vliegen.

Ik heb het nu geprobeerd op twee vluchten naar de USA om circa 13 tot 14 uur niet te eten. Wel heb ik (heel) veel water gedronken en af en toe een kop thee. Bij elkaar heb ik ongeveer anderhalf tot twee liter water gedronken. Vlak voor de vlucht heb ik wel een lichte maaltijd gegeten. En na aankomst ben ik ook redelijk snel gaan eten. Maar heel eerlijk had ik niet heel erg veel honger.

Zonder eten en mét veel water drinken voelde ik mij dus fitter dan ooit. Heel erg bijzonder. Dit ga ik zeker vaker toepassen!

Maar ach, om totaal andere redenen eten Gordon Ramsay en Anthony Bourdain ook niet in het vliegtuig. Waarom zou ik het dan wel doen? 😉

TIP 4: steunkniekousen, Falke Energizing

tips voor gezond vliegen, tip 4 steunkniekousen van Falke- CreativeHealth.nlNope. Helemaal niet glamoureus… maar het wérkt wel (voor mij). Hele strakke kniekousen tegen dikke voeten / benen.

Want oud of jong, allemaal hebben we er last van dat onze voeten tijdens de vlucht dikker worden. Je merkt het al als je schoenen uit doet tijdens een lange vlucht en na het landen weer probeert aan te trekken. Dat gaat gewoon wat lastiger; je voeten zijn dikker geworden.

Door de luchtdruk in het vliegtuig en het lang stilzitten krijg je last van vochtophoping in je voeten en benen. Het schijnt dat je drie keer zoveel kans op trombose hebt tijdens het vliegen.

De experts zijn er niet uit of het helpt, maar mijn ervaring is dat het mij wel helpt. Het zit niet echt gemakkelijk, maar mijn voeten zijn na meer dan 10 uur vliegen niet dikker dan anders en ik heb ook geen last van pijnlijke enkels. Iets waar ik zonder deze kousen wel eens last van heb gehad.

Nu koop ik al mijn kousen en sokken graag uit het Falke assortiment bij de Vinq winkel en dus raad ik graag de Falke Energizing Wool steunkniekous aan (ze zijn er ook voor dames).

En verder is het natuurlijk altijd aan te raden om op lange vluchten af en toe eens te gaan staan en lopen. Nee, de stewardessen hebben het niet graag. Maar even in het gangpad bij je stoel afwisselend op je tenen en je hakken gaan staan helpt ook al veel.

bonustip: Ayo light therapie

tips voor gezond vliegen, bonustip Ayo licht therapie - CreativeHealth.nlEigenlijk heb ik nog een 5de tip, maar daar kan ik nog niet zoveel over zeggen omdat ik ‘m nog niet echt goed uitgeprobeerd heb. De Ayo bril.

Deze bril was een Kickstarter project en volgens mij ben ik nu een van de weinigen in Nederland die deze bril heeft. Het werkt door met blauw ledlicht te simuleren dat er daglicht is en zo je circadiaan ritme te beïnvloeden. Afgelopen voorjaar mocht ik hem ontvangen, maar mijn vlucht vorige week was te kort (5 dagen) om écht de overgang te maken naar een andere tijdzone.

Wel heb ik deze bril uitgeprobeerd om meer energie te krijgen nu de dagen korter aan het worden zijn. En ja, dan helpt het eigenlijk net zo goed als de lichttherapie van de Philips Blu Light energie lamp die ik al jaren gebruik.

In december ga ik waarschijnlijk weer naar de USA, en dan ga ik deze bril écht goed testen om de jetlag tegen te gaan. En zal ik daar zeker over gaan schrijven.

wat is jouw tip?

We vliegen allemaal steeds meer en steeds verder. Daarom ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar jouw tips, tops en (wellicht ook) flops. Zet je jouw reactie onder dit bericht? Ik ben benieuwd!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *