14 dagen een personal trainer; en het werkt nu al!

Sinds een paar weken helpt personal trainer Johan Gruijters mij om gezond te bewegen. En het heeft nu al effect, hoe bijzonder is dat? Voor mij in ieder geval onverwacht…

Meer dan twee jaar geleden ben ik 17kg afgevallen met een heel goed en prettig dieet. Het was eigenlijk meer dan alleen afvallen, het was ook een totale reset voor mijn lichaam. In enkele maanden ben ik al dat gewicht kwijtgeraakt. En is (dus) ook mijn vetpercentage flink gezakt.

vetpercentage

Al jaren houd ik via een Fitbit Aria weegschaal mijn gewicht bij. Via wifi is de weegschaal verbonden met een app op mijn telefoon. Zo kan ik van jaren terug het verloop van mijn gewicht zien. Naast mijn gewicht houdt deze weegschaal ook het vetpercentage bij.

Je gewicht is opgebouwd uit vaste stoffen (denk aan je botten), spiermassa, vetten en water. Als je gaat afvallen, wil je eigenlijk dat je niet je spiermassa verliest, maar juist die vervelende vetlaag. Met dat dieet is mij dat goed gelukt; een vetpercentage van ver over de 32% wist ik met meer dan 10% te verlagen naar minder dan 21%.

Maar de laatste twee jaar is dat vetpercentage bij mij weer heel langzaam aan het toenemen. Enige tijd geleden zat ik alweer op 24%. Maar mijn totale gewicht nam nauwelijks toe… mijn maten veranderden ook niet echt en mijn BMI (kun je hier voor jezelf narekenen) bleef heel netjes onder te 25…

Dat kan niets anders betekenen dan dat ik spiermassa aan het verliezen ben én mijn viscerale vet aan het toenemen is…

visceraal vet verlagen?

Visceraal vet is het vet rond je organen. Redelijk gevaarlijk omdat het voor veel lichamelijke klachten kan zorgen. In dit artikel over het stresshormoon cortisol geef ik meer uitleg over visceraal vet.

Maar belangrijker dan wat het nou eigenlijk is… is hoe je er vanaf komt!
De meeste mensen denken dat je buikvet verbrandt door buik(spier)oefeningen te doen. Helaas blijkt uit diverse onderzoeken dat dat nou juist niet werkt. Net zoals heel mager eten ook niet werkt om juist dat vet rond je organen kwijt te raken.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat HIIT (High Intensity Interval Training) het beste werkt om visceraal vet / buikvet snel te verminderen. (onderzoeken: HIIT verbrandt veel lichaamsvet, met HIIT weinig inspanning en veel effect, HIIT verhoogt je stofwisseling 24 uur lang, HIIT zorgt voor vermindering visceraal vet 1, HIIT zorgt voor vermindering visceraal vet 2)

wat is HIIT?

High Intensity Interval Training: korte en intensieve training. In 30 minuten of minder afwisselend intensieve oefeningen en rust. En heel eerlijk, dat leek mij meteen al wat!

Er zijn verschillende HIIT manieren om te trainen, maar Johan kwam met Tabata: 20 seconden een intensieve oefening en dan 10 seconden rust. En dat in 8x achter elkaar. Dus in 4 minuten ben je met een oefening klaar. Hoe makkelijk klinkt dat?

En dan is er ook nog een makkelijke app (ook nog zonder kosten) Tabata Stopwatch Pro die het helemaal makkelijk maakt.

Zo kreeg ik vier oefeningen van Johan; elke dag aan de bak. Maar ach, 16 minuten is toch wel te doen? Dacht ik…

aan de slag: elke dag oefeningen doen…

Johan kwam bij mij thuis om de eerste oefeningen met mij door te nemen. En vanaf die dag heb ik nagenoeg elke dag (ook onderweg in hotelkamers) mijn vier oefeningen gedaan. Met de eerste paar blessures er meteen al bij; want ja, wat ben ik nou gewend? 😉

Maar het fijne van werken met Johan is dat hij ook elke dag met per sms te bereiken is. En dus kon ik telkens mijn voortgang doorgeven en overleggen wat te doen toen ik ineens een steek in mijn kuit voelde. Dus meteen een of twee oefeningen wat minder gedaan.

het eerste resultaat

Na twee weken kwam Johan weer bij mij langs om te meten en nieuwe oefeningen door te nemen. En toen gebeurde er iets dat ik niet voor mogelijk gehouden had…

Zijn meetapparatuur gaf aan dat (in die korte veertien dagen!) niet alleen mijn vetpercentage was afgenomen, maar ook mijn algehele conditie was verbeterd! Van een lichamelijke leeftijd van 60 was ik in twee weken al naar een leeftijd van 56 gezakt… Als dát niet motiverend is, dan weet ik het ook niet meer… 🙂

en doorgaan!

Uiteraard ga ik door. Ik ga zelfs stug door. Met zo’n mooi resultaat in een paar weken wil ik die lijn natuurlijk graag vasthouden. En ach, eigenlijk ben ik geen streber. Maar wel een doorzetter. Als ik iets écht wil, dan zal ik dat bereiken ook. Daar ben ik de laatste jaren tenminste achter gekomen. En ik maar denken dat ik een slapjanus was zonder doorzettingsvermogen. Nou, ik ben er nou wel achter, hoor. Ik ga dóór! Mét personal trainer Johan.

 

 

PS: wat waarschijnlijk ook helpt is dat ik, heel bewust, sinds ik met deze oefeningen begonnen ben meer eiwitten eet dan vetten. Eiwitten zijn de voedingsbron voor spieren en zorgen voor een sneller herstel (en minder spierpijnen). Ik voeg daarom verschillende soorten eiwitten (proteïnen) toe aan mijn groentepoeder-shakes… 🙂

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *