de parel in mijn Crohn…

Meer dan 30 jaar Crohn en meestal merk ik daar niets meer van. Maar soms krijg ik toch weer even ‘last’, en vraagt het aandacht. Zoals de laatste paar dagen. Maar hoe erg is dat nou eigenlijk?

Met de titel van dit artikel ben ik lang bezig geweest. Wat ik ‘heb’ is een ‘chronische aandoening’ en heet officieel ‘de Ziekte van Crohn‘ (of erger nog in het Latijn: ‘Morbus Crohn’). Allemaal woorden die ik tussen aanhalingstekens zet omdat ze mij niet passen. Zoals ik enige jaren geleden al schreef in ‘Ik ben niet mijn ziekte‘, voel ik me niet ziek. En dus heb ik ook geen ziekte. Maar wat dan wel?

ik ben niet ziek of beter, niet goed of slecht; ik ben ik

“Ik ben darmpatiënt“, “Ik heb de Ziekte van Crohn”… woorden die ik eigenlijk nooit in de mond neem. Want ik voel mij absoluut niet een patiënt en ziek voel ik mij eigenlijk bijna nooit. En buiten dat, ik ben ik. En niet het label dat iemand op mij zou willen plakken. Als ik erover praat, heb ik het daarom over ‘last van mijn darmen’. En dat is voor mij genoeg. Ik pas mij aan en hou er rekening mee.

maar soms… moet ik pas op de plaats maken

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik met mijn bedrijf elke week hele dagen (meerdere) groepen begeleid en coach. En dat ik daarom vaak onderweg ben, met veel overnachtingen in hotels. Zo ben ik zeker 9 maanden van het jaar minstens 60 uur per week bezig met mijn bedrijf. En dat gaat allemaal goed, omdat ik het gewoon erg leuk vind om te doen. Maar als ik weer eens ‘last van mijn darmen’ krijg, moet ik pas op de plaats maken.

rustige periodes en opvlammingen

In het kort over Crohn: het is een chronische ontsteking van je spijsverteringskanaal (bij mij voornamelijk de dunne darm en dikke darm). Over de oorzaak van Crohn is weinig bekend, ondanks veel onderzoek. In ieder geval is er sprake van een hevige reactie van het afweersysteem, een auto-immuunziekte. Crohn kent rustige periodes en zogenaamde opvlammingen. De klachten zijn dan bij mij voornamelijk vermoeidheid en buikpijn.

Ik ben in het verleden heel erg ziek geweest van mijn Crohn. 30 jaar geleden was ik broodmager, had ik altijd buikpijn en diarree, kon ik weinig eten, moest ik veel overgeven en is er uiteindelijk een behoorlijk stuk dunne darm operatief verwijderd.

De laatste 15 jaar zijn mijn rustige periodes steeds langer en de opvlammingen steeds korter. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Door mijn hele leven in het teken te stellen van een goede gezondheid met het aanpassen van eetgewoonten, supplementen, behandelingen en eigenlijk alles wat ik kan doen/bedenken om klachten te verminderen. Klinkt simpel, maar het vraagt veel tijd, veel energie, constante aandacht en (jammer genoeg) veel geld. Maar… ik ben dan ook al jaren niet meer onder behandeling van de gastro-enteroloog, Dr. van Wijk, die mij vele jaren begeleid heeft.

en als het opvlamt… dan ben ik moe, heel moe

De laatste jaren zijn de opvlammingen dus steeds zeldzamer en korter, en daarmee ook goed te ‘managen’. Ze zijn zelfs zo zeldzaam (en ik ben zo gewend om er rekening mee houden) dat ik het soms niet eens meer direct herken.

En nu moet ik bekennen dat het alweer een aantal dagen aan de gang is. ‘k Had het niet in de gaten.
Precies een week geleden plaatste ik deze Facebook-post:

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

De vermoeidheid heeft dus (weer) toegeslagen. En ik realiseerde het mij pas eergisteren: geen griepje of virusje, maar weer last van m’n darmen. En pas als ik erover nadenk, realiseer ik mij dat m’n buik dik en opgezet is en mijn darmen behoorlijk pijnlijk zijn.
Concentreren kost mij meer moeite. Ik heb veel (meer) slaap nodig en moet keuzes maken. En ja, bij een zelfstandig ondernemer gaat de zaak dan toch voor.

en dus…

Aan de slag dus! 🙂
Alle niet-belangrijke zaken en to-do-lijstjes schuif ik even aan de kant. Ik doe alleen de dingen die ik écht leuk vind. Want hoewel die leuke dingen natuurlijk ook energie kosten, krijg ik ook veel energie van leuke dingen! Verder neem ik af en toe een powernap en ga ik eerder naar bed. Wat meer aandacht aan mijn houding en spierspanningen met Alexander Techniek en rustig doorgaan met de oefeningen van mijn personal trainer. En natuurlijk pas ik de inname van m’n supplementen aan en let ik (nog meer dan anders) op wat ik wel of juist niet eet.
#rust dus.

Uit ervaring weet ik dat als ik dit allemaal ga doen (en laten), mijn lichaam binnen een paar dagen weer terug naar normaal is. Voor zover ik ooit ‘normaal’ ben… LOL

Alles zodat ik komende week/weken weer aan de slag kan met de opdrachten van leuke groepen die in mijn agenda staan! 🙂

…de parel in mijn Crohn

Ja. Er is ook een parel in die Crohn. En zoals alle parels moet je die zoeken. Ik heb gezocht en gevonden: rust.
Even pas op de plaats en afstand nemen van de dagelijkse gang van zaken. Waarom doe ik de dingen die ik doe? En: wat vind ik nou écht leuk? Dus een mooi moment voor reflectie. En natuurlijk ook tijd om gewoon ‘niks’ te doen. Dat is ook heerlijk… niks doen.

 

 

PS: Oh ja, je hoeft voor mij geen keuzes te maken of rekening te houden met mij. 🙂 ‘k Geef het zelf aan als iets niet lukt/gaat. Want ik ben immers geen patiënt waarvoor gezorgd hoeft te worden… 😉

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *