over vasthouden en loslaten, zwaarder worden en afvallen

Echt lekker en soepel gaat het niet de laatste tijd nu m’n Crohn mij het leven weer wat lastiger maakt. Zoals het lastig is dat ik ‘alles’ vasthoud. Echt álles. En dus ben ik zwaarder geworden. Tijd om los te laten. (En af te vallen!!)

beter worden = gezond zijn

Een aantal weken geleden schreef ik in het blogartikel de parel van mijn Crohn dat mijn gezondheid niet optimaal is. Nu ik weet dat mijn Crohn weer actief is… wat doe ik daaraan? Maar vooral ook: wat ga ik doen om mij weer beter te voelen?

bewustwording

Na vaststelling komt onderzoeken en bewustwording…
Mij niet lekker voelen of zelfs pijn hebben is een constatering. De stap daarna is voor mij een onderzoeksfase: hoe komt het dat ik mij nu zo voel en wat kan ik er aan doen? Bewust voelen en onderzoeken wat ik doe, hoe ik het doe en waar mogelijke oorzaken liggen. En dan ook meteen de eerste stappen zetten om er daadwerkelijk iets aan te doen…

vasthouden en loslaten

Als alles goed met mij gaat, kan ik loslaten.
Als ik mij niet lekker voel, hou ik alles vast.
Simpeler kan ik het niet vertellen.

En dus ben ik ook nu aan het vasthouden. Mensen, emoties (vooral de negatieve emoties), spullen, eten, vocht, ontlasting, bedenk het maar. Bijna alles hou ik vast en bijna niets kan ik loslaten. Door de jaren heen ben ik me er steeds beter van bewust dat ‘niet lekker voelen’ en ‘vasthouden’ voor mij bij elkaar horen.

‘Vasthouden’ is daarmee zelfs een manier geworden om te herkennen hoe het met mij gaat. Hou ik weer van alles vast? Dan is er waarschijnlijk iets lichamelijks aan de hand. Een goed moment voor onderzoek en bewuster omgaan met wat ik doe.

De oplossing is loslaten, en dat kan voor mij twee kanten op gaan. Ik kan zorgen dat ik mij lichamelijk beter ga voelen en dan ga ik als vanzelf weer loslaten. Maar ik kan ook bewust en met opzet gaan loslaten (hoe eng en ongemakkelijk dat ook is)… en na enige tijd gaat mijn lichaam zich ook weer een stuk beter voelen.
Wat jaren van zelfonderzoek toch kan opleveren… LOL 😉

eten en je niet lekker* voelen

Iedereen heeft zijn of haar eigen speciale relatie met eten als hij of zij ziek is. De een gaat juist heel veel ‘comfort food’ eten en de ander kan geen hap door de keel krijgen. De meeste mensen met Crohn gaan juist steeds minder eten. Omdat hun darmen pijnlijk zijn en ze misselijk worden van het eten. En vaak hebben ze nog diarree op de koop toe. Daarom vallen de meeste mensen met Crohn juist heel erg af. Soms worden ze zo ontzettend mager dat er speciale voeding of een infuus nodig is.

Bij mij… is dat anders dan bij de meesten (natuurlijk!; sarcasme-modus uit).
Ik ga juist eten als mijn Crohn opspeelt. Mijn maag heeft honger en wil steeds meer eten. En mijn darmen verdragen ondertussen steeds minder. Mijn buik wordt steeds dikker, harder en pijnlijker. Mijn maag wil eten en mijn darmen protesteren, al snel ga ik dan weer minder eten. Om even later toch weer te gaan eten. Maar ik hou het wel allemaal ‘vast’.

In een normale situatie kan ik naar eten kijken of het ruiken (of soms er gewoon aan denken) en dan voel ik meteen of mijn darmen wel of niet gaan protesteren. Dan gaat alles goed. Maar als mijn Crohn opspeelt, werkt deze manier niet meer. Alles is lekker en overal heb ik zin in. Maar ondertussen is mijn buik steeds pijnlijker en hou ik alles vast.

* ‘niet lekker voelen’ = met taal mijzelf beter maken

Dat sterretje in de titel hierboven? Ik heb het altijd over ‘niet lekker voelen’ en nooit over ‘ziek zijn’. Mijn manier om mijzelf met taalgebruik minder ziek te maken… voor mij werkt dat. ‘k Meen mij te herinneren dat het een NLP-techniek is. Komt uit dezelfde manier van denken dat je niet iets gaat ‘proberen te doen’, maar het ‘gaat doen’. Of de woorden ‘nee’ en ‘niet’ in alle zinnen vermijden omdat je hersenen dat onthouden en je ze dan juist programmeert om het tegenovergestelde te bereiken van wat jij wilt.
Misschien werkt dit niet voor iedereen, voor mij in ieder geval wel.

zwaarder worden

Kun je je voorstellen wat er gebeurt als ik alles wat ik eet ook aan het vasthouden ben? Precies. Ik word langzaam steeds zwaarder en mijn buik steeds dikker. Eten in mijn darmen en vet rondom al mijn organen. Ik voel mij steeds minder prettig. En dan ga ik…? Juist ja, meer eten. Een vicieuze cirkel waar ik uit moet komen.

Minder eten helpt niet. Ik word zwaarder van alles, zelfs van water. Dus… moet er een andere oplossing ingezet worden.

afvallen: een gezondheidsreset

Drie jaar geleden ben ik met een #gezondheidsreset 17 kilo afgevallen. Daarna voelde ik mij veel beter. Niet alleen omdat ik twee kledingmaten kleiner was geworden. Maar juist omdat ik beter in mijn vel zat, makkelijker kon bewegen en meer energie had. Alsof ik alle lichamelijke narigheid letterlijk achter mij had gelaten.

De afgelopen maanden ben ik heel langzaam een kleine 5 kilo zwaarder geworden. Tijd voor een nieuwe reset van mijn gezondheid dus!

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *