goed slapen en ADHD: hoe word ik uitgerust wakker?

Kom ik erachter dat ik mijn hele leven ADHD heb. Maar eigenlijk nooit last van de kenmerken. Behalve dan dat ik nooit écht uitgerust ben. Dus op zoek naar oplossingen om beter te slapen en uitgerust te zijn. ADHD-medicijnen zijn in ieder geval niet mijn oplossing.

nooit uitgerust

Het enige waar ik last van heb, is dat ik niet uitgerust wakker word. En als je niet uitgerust bent… Ooit een paar nachten slecht geslapen? Zo voel ik mij eigenlijk altijd. Niet fijn. En daar zoek ik een oplossing voor.

Dat was dus ook de (enige) reden dat ik een ADHD-onderzoek heb gedaan. Misschien zit het antwoord, de reden of aanleiding, in ADHD? En kan ik dus met die kennis sneller een oplossing vinden?

ADHD-medicatie helpt (mij) niet

Ik heb allerlei manieren en oplossingen gevonden om met mijn ADHD om te gaan. Daar kom ik nu pas achter. Geleerd door de opvoeding van mijn ouders en een heel leven ervaring (met mijzelf). De meeste mensen die mij kennen, zullen ook niet veel ADHD-kenmerken bij mij herkennen.

Mijn manieren en oplossingen zitten voor een groot deel in (zelf)discipline en routines. Zo ga ik bijvoorbeeld elke dag uiterlijk om 12 uur naar bed en sta ik elke (!) dag uiterlijk om 7 uur op. En zo heb ik al mijn afspraken (inclusief reistijd) altijd in mijn agenda staan.

Medicatie voor ADHD helpt om je beter te concentreren en zorgt voor meer routine in je dagelijks leven. Maar die concentratie en routine heb ik al. Daar heb ik dus geen medicatie voor nodig. Dat heb ik al uitgeprobeerd.

Het antwoord om beter uitgerust te zijn zit (dus) niet in ADHD medicatie. Dus opnieuw op zoek naar een antwoord. En dan is Google mijn beste vriend om onderzoeksmateriaal te vinden.

ADHD: 1 op de 5 mensen heeft last van slaap problemen

Gevonden via Google:

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen met ADHD last heeft van slaapproblemen. De oorzaak daarvan schijnt te liggen in een verschoven/verlaat slaappatroon. Veel mensen met ADHD kunnen slecht in slaap vallen, worden vaak wakker of zijn bij het wakker worden meteen ‘aan’ met actieve gedachten.

Waarschijnlijk komt de melatonineproductie te laat op gang. Mensen met ADHD gaan daardoor te laat naar bed en staan eigenlijk te vroeg op. Het slaap-waakritme sluit niet aan bij onze maatschappij (hun lichaam wil laat gaan slapen, maar het werk vraagt op tijd aanwezig zijn en dus vroeg opstaan). 

Hier ben ik zelf al jaren geleden achtergekomen. Mijn oplossing was simpel en redelijk adequaat: ik ga al meer dan 15 jaar elke avond uiterlijk om 12 uur naar bed en sta om 7 uur op. En de enige uitzondering van mij mag er zijn als ik eerder naar bed ga. Ik weet uit ervaring dat elk half uur later naar bed een extra vermoeide dag betekent.

Bovendien ben ik iedere avond streng in mijn slaaphygiëne. Geen koffie of andere cafeïnehoudende dranken en geen suikers. Geen beeldschermen (of ze staan heel ‘geel’ in plaats van ‘blauw’ afgesteld). Geen stressveroorzakers zoals zakelijke mails lezen of spannende films kijken. Kortom, de avond heel langzaam alles afbouwen naar slaap toe. En dat werkt bij mij.

melatonine en het slaapritme verbeteren

Gevonden via Google:

Er zijn al onderzoeken gedaan naar het effect van het toedienen van melatonine. Door een kleine dosis aan het begin van de avond kan, op de lange termijn, het slaapritme naar voren verschoven worden. En zo op de lange termijn een slaap-waakritme creëren dat beter aansluit op dat van andere mensen / de maatschappij. Bovendien kan extra licht in de ochtend helpen om het melatonine niveau weer te verlagen. 

Voor mij verklaart dit meteen waarom ik zo ontzettend veel last heb van jetlag. Daarom ben ik al jaren aan het experimenteren met lichttherapie. Om wakker te worden en het dag-/nachtritme te verschuiven als ik over tijdzones heen gevlogen ben.

slecht slapen en overdag druk

Gevonden via Google:

Nu zijn er onderzoekers die denken dat het verstoorde slaap-waakritme de oorzaak is van het overdag ‘druk’ zijn van een ADHD’er. Als een soort van compensatie om actief en wakker te blijven. Maar dat zal nog onderzocht moeten worden.

Persoonlijk vind ik dat wel een interessante gedachte. Misschien zit hier wel een van de redenen dat ik minder last heb van het impulsieve van ADHD: mijn slaap-waakritme is redelijk ‘normaal’. Maar ik ben nog niet voldoende uitgerust.

ADHD en gevoeligheid voor stress

Gevonden via Google:

Ook wordt er gedacht dat de stofwisseling verstoord is door dit slaapprobleem. Maar ook dat moet nog goed onderzocht worden. Er is in ieder geval al vastgesteld dat mensen met ADHD gevoeliger zijn voor stress. In een testsituatie hebben mensen met ADHD meer spanning en faalangst. Wat leidt tot een (bewezen) verhoging van het cortisol niveau. En die verhoging houdt ook nog eens langer aan dan bij ‘neuronormalen’. 

En ook hier was ik klaarblijkelijk al op de goede weg in mijn vermoeden dat mijn cortisol verhoogd is. En dat mijn stofwisseling ‘in de war’ is. Zelf zocht ik ook al de oorzaak in een verhoogd cortisol. Maar waarom het verhoogd zou kunnen zijn, daar was ik nog niet achter. Is dit de oorzaak misschien?

ADHD en eetproblemen

Gevonden via Google:

Eetproblemen komen bij mensen met ADHD veelvuldig voor. Door het laat naar bed gaan / laat opstaan is er geen behoefte aan ontbijt. Daar komt bij dat veel mensen met ADHD niet goed zijn in regelmatige patronen. Ze vergeten vaak om regelmatig te eten en slaan maaltijden over. Vervolgens gaan ze eten als ze veel honger hebben, en dan dus juist niet het meest gezonde eten. De gevolgen zijn overgewicht en/of grote verschillen in gewicht (jo-jo effect). 

Nu heb ik gezorgd voor regelmatigheid in mijn leven, maar ergens gaat er iets niet goed met mijn eten en gewicht. Ik ben al zover dat ik weet dat ik heel weinig eten nodig heb. Als ik mij daadwerkelijk zou houden aan 3 ‘gewone’ maaltijden per dag, dan kom ik zo’n kilo per maand aan. Dus eet ik weinig (maar wel goed en voedzaam) en heb ik eigenlijk altijd wel een hongergevoel.

slaapproblemen en verstoorde stofwisseling

Gevonden via Google:

Al vele jaren is bekend dat (slecht) slapen invloed heeft op je stofwisseling. Er is zelfs al aangetoond dat te weinig slaap kan leiden tot diabetes type II en obesitas. Alle organen volgen (ongeveer) een 24-uursritme. En als dat ritme verstoord wordt door slaapproblemen, komen daar alleen maar meer lichamelijke problemen van. 

Kortom… het kan zijn dat door de ADHD mijn dag/nacht melatonine-curve verstoord is. Wat dan weer de oorzaak kan zijn van niet goed slapen en niet goed uitgerust zijn. En daar kan dan de oorzaak liggen van een verstoorde stofwisseling. Dus hier kan ik op zoek gaan naar de oplossing?

Vandaag start ik in ieder geval elke morgen, direct na het opstaan, met een half uur lichttherapie. Dat kan geen nadelen hebben; alleen maar voordelen.

Mijn melatonine-curve kan ik laten controleren. Er is een onderzoek waarbij je op verschillende momenten van de dag op kauwwatten kauwt die worden onderzocht op melatonine niveaus. Maar dan moet ik weer een testtraject in. Wil ik dat nu?

acupunctuur…

Al jaren helpt acupunctuur mij om kleinere en grotere ongemakken te verhelpen. Zo heeft het mij op verschillende onrustige momenten heel veel rust gegeven. Zonder dat we wisten wat we nu weten; de onrust komt waarschijnlijk van de ADHD. Daarom kies ik er nu eerst voor om met acupunctuur mijn lichaam aan te zetten tot een verbeterd dag-/nachtritme. En misschien ook een verbeterde stofwisseling? Ik ga in overleg met Nicole Zoontjes, mijn acupuncturist. En hou je met dit blog op de hoogte. 🙂

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *