ik ben allergisch

Ik ben allergisch. Veel voedingsmiddelen kan ik (nu) niet meer eten, ik word er ziek van. Letterlijk.

Heel vaak voelde ik mij ziek en moe. In mijn zoektocht naar de reden of achtergrond heb ik verschillende onderzoeken laten doen. Onder andere een bloedonderzoek op immunoglobulinen: de antistoffen of antilichamen die je lichaam aanmaakt als reactie op infecties.

immunoglobulinen

Leukocyten in je bloed produceren de immunoglobulinen om je lichaam te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen en micro-organismen. In mijn bloed zijn 19 specifieke immunoglobulinen gevonden die elk afzonderlijk de antistof zijn tegen een bepaalde voeding of een hele groep/soort voedingsmiddelen. Mijn lichaam denkt dus dat 19 voedingsmiddelen lichaamsvreemd (antigenen) zijn en zet de aanval in. (Als voorbeeld: met een coronatest wordt ook gezocht of je immunoglobulinen hebt tegen het COVID-19 virus.)

infecties

En dus heb ik voortdurend en overal in mijn lijf infecties waar mijn lichaam het gevecht mee aangaat. Tenminste, als ik die voedingsmiddelen blijf eten…

ziek; hoe dan?

En wat ik dan voel als ik iets ‘verkeerd’ eet? Binnen 24 uur ga ik allerlei griepverschijnselen vertonen: spierpijn, gewrichtspijn, lusteloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, etc. Gewoon allemaal mini-ontstekingen overal in mijn hele lichaam. Niet fijn en ook frustrerend. Alleen met zeer veel wilskracht krijg ik dingen gedaan, maar het liefst zit ik op de bank en doe ik niets. Helemaal niets. Nada. Niente. Niks… :-/

dieet

En daarom ben ik nu al meer dan 4 maanden op streng dieet. Geen van deze voedingsmiddelen mag ik eten. Want alleen dán heb ik geen infecties en voel ik mij niet ziek. Dat was tenminste het idee.

En het werkt! Ik voel mij écht veel beter!

En voor degenen die denken dat het allergisch zijn voor voedingsmiddelen tussen je oren zit… Los van het feit dat het gewoon met bloedonderzoek is vastgesteld: ‘k heb nu al verschillende keren meegemaakt dat ik dácht mij perfect te houden aan het dieet, toch ziek werd en bij het terugzoeken vond dat ik tóch iets ‘verkeerd’ gegeten had… 🙁

supplementen

Om te herstellen gebruik ik ook diverse supplementen om mijn lichaam aan te laten sterken en meer weerstand op te bouwen.

oorzaak: ziekenhuisbacterie?

Waarschijnlijk is een ziekenhuisbacterie in mijn darmen (clostridia) de oorzaak van deze rare aanvallen op voedingsmiddelen. En, uiteraard, ben ik de tegenaanval begonnen (met officiële behandelmethoden) om die ziekenhuisbacterie kwijt te raken. En dat is waarschijnlijk nu gelukt! Dus ook dat zorgt ervoor dat ik mij een stukje beter ben gaan voelen.

de rest van mijn leven een dieet?

Waarschijnlijk hoef ik niet de rest van mijn leven dit dieet vol te houden (help je mee duimen????). Waarschijnlijk kan ik na enkele maanden langzaam weer ‘meer’ eten. En dat moet ik gewoon uitproberen. Af en toe iets eten en kijken wat er gebeurt…

En dan gaat het wel eens mis. Daarom kwam ik op het idee om dit vandaag te schrijven. Gisteren heb ik weer eens mayonaise uitgeprobeerd. Niet alleen zit daar ei in, maar ook azijn. En azijn is een gistproduct. Resultaat: vandaag voel ik mij (weer) beroerd. Dus gaat er vandaag (veel) paracetamol in om de ontstekingsreactie te verminderen. En doe ik vandaag ook niet zo heel veel meer… Jammer, maar helaas. Morgen weer beter. 🙂

De afgelopen week heb ik ook weer (roer)ei uitgeprobeerd. En daar ben ik niet ziek van geworden.
Dus… het gaat vast goed komen! 🙂

Help je duimen?

dit bericht verscheen eerder op Facebook:

Delen kan alleen door vermenigvuldigen...

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.